donderdag 5 juli 2012

Toon Kortooms

Wie is er niet mee groot geworden, wie heeft zijn boeken niet gelezen....Toon Kortooms. Een meesterlijke schrijver van boeken als Mijn kinderen eten turf, Help, de dokter verzuipt (en de Belgische titel:Help, de dokter verdrinkt), Beekmans en Beekmans.........

Op 21 juni had ons werk een teamdag. Deze bestaat meestal uit: ochtend gewoon werken, een officiele gedeelte tot 2 uur (meestal overleg, vergadering of presentatie) en dan tot in de kleine uurtjes leuke dingen.

Ieder jaar wordt er iets anders georganiseerd, simpel maar leuk. De commissie liet in het midden wat we gingen doen, maar bestookten ons met commentaren zoals......oude, droge kleren meenemen, je eigen bloot geven, paradiving, tandems zijn interessant enz.enz.

Op de bewuste dag was het spannend, we konden niet wachten tot 2 uur! Uiteindelijk werden we allemaal in auto's gedumpt, gezellig met een stuk of vijftien achter elkaar aan rijden over kleine weggetjes en ommetjes.

En daar stonden we, ergens achter Deurne. Het Toon Kortooms museum. Nooit geweten dat het bestond! Maar het bestaat al ruim 2 jaar. Niet zo lang dus, maar ze waren al wel jaren bezig om het te realiseren.
http://www.toonkortoomspark.nl/

Een leuk en gezellig klein park waar Toon is opgegroeid. Het ouderlijke huis staat er nog en wordt bewoond door Gerald Willems en gezin.
Klik op de link en daarna op museum. Hier staan de verhalen en foto's van dit mooie stukje cultuur.

Ons troepje genoot van deze dag. Onder het genot van een kruidenkoek en drinken vertelde Gerald de geschiedenis van Toon en hoe ze hier gestart zijn.
Daarna lekker rondlopen en het kleine museumpje bekijken, hoewel deze uit maar enkele vitrine kasten bestaan ben je toch wat tijd kwijt om alles te bekijken, lezen en in je op te nemen.Voor mee foto's kan je beter de site van het park zelf bekijken.

Achter het museum lag een groot hectare grond met het ...jewel....
blotevoetenpad!!!
En daar was het natuurlijk om te doen geweest, die toespeling van : jezelf bloot geven enz.
Want hup, schoenen en kousen uit en rondlopen.


Met je blote voeten lopen over balkjes, stenen, door greppeltjes, op paaltjes en natuurlijk waren er dy-hards die er niet voor terugdeinsden even de plaatselijke vijver als zwembad te gebruiken.

Of over een draad te lopen die over een modderige sloot liep (en er natuurlijk instappen).
Nee webbies, ik ben dit niet (eng,eng), het is een collega die liet zien dat zij het wel durfde!
Maar er waren ook andere mooie dingen te zien....

Een oude, naakte boom, reikend naar het zonlicht.....

Een oude boomman in het zand die maar moeizaam vooruit kwam....

Een deel van een muur met insekten nestjes......
En een voelboomstam. Kan je je voet of je hand insteken en voelen wat erin zit (zeg ik lekker niet).

Maar ook voor in de tuin, bij de ingang van het park staan prachtige beelden die het bekijken waard zijn.....


Of een gezellig bungelbank....
En natuurlijk ook spreuken aan de wand...
Ik laat niet alles zien, ga er eens heen, het is niet duur, er zijn arrangementen en vooral het blotevoetenpad is de moeite waard...

En daar kan dit loslopende kippetje over meetokken!!