zondag 15 juli 2012

EDAH museum

Vreemd eigenlijk! Gaan we ver weg om cultuur en musea te bezichtigen, vergeten we dat er in onze omgeving ook mooie, leuke en kleine musea zijn.

Zo zijn er in Helmond zelfs twee musea die ik nog nooit gezien heb! Een ervan is het EDAH museum, gelegen bij het Julianakanaal. Ik rij er regelmatig langs, wet wel dat het er is, maar ernaar toe gaan?
Dus afgelopen vrijdag, laatste dag van mijn vakantie, mijn zus gebeld en samen naar het museum.

Bij binnenkomst werden we verwelkomd door vriendelijke vrijwilligers. Na betaling van € 2,50 (waar vind je deze prijzen nog) kregen we een kop thee/koffie en later toen we uitgekeken waren kregen we weer een gratis kop thee/koffie.

Iedere 10 minuten is er een diavoostelling over het onstaan van supermarkt Edah met naderhand een uitleg over het verdere verloop van Edah. Na de voorstelling leiden vrijwilligers je rond en vertellen enthousiast over hun museum.

Hieronder een impressie van wat er zoal te zien is.


Dit is een deel van een kantoor zoals die in 1900 gebruikelijk was. Alle boeken die in de kasten staan zijn kasboeken, ze zijn gered van vernietiging en hier in het museum ondergebracht.

Hele oude kassa's. Geweldig om die enorme dingen te zien en dan te bedenken dat we nu met computers in de winkels werken.

De broodjeszaak van vroeger. Er stonden ook heel erg oude bakblikken bij. En uitleg hoe vroeger het brood werd gebakken.

Bakkerij van Griensven leverde brood aan Edah. De zaak bestaat nog steeds.

Zo werden door diverse bezorgers levensmiddelen aan huis bezorgd.

Verzameling van honderden oude blikken.

Een winkel VeGe. Een verhaal apart. In de Molenstraat had een familie een kruidenierszaakje VeGe.
Op hun oude dag sloten ze de winkel en lieten alles zo staan. Jarenlang. Toen moest het pand leeg. Helaas werden de levensmiddelen allemaal weggegooid, maar door een berichtje in de krant werd het museum onder de aandacht gebracht van de erfgenamen. Die vroegen of het museum het interieur wilden hebben.
Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels proberen de vrijwilligers weer om oude levensmiddelen terug te vinden en in het winkeltje te zetten.
Is het niet geweldig dat je nu zoiets hier kan zien. Ik kan me niet echt de oude winkels van vroeger herinneren (in Amsterdam had je Klimop, een beetje vergelijkbaar met hierboven), maar mijn zusje herkende nog veel. Ook de oudere dames in ons groepje wisten nog veel over oude kruidenierswinkels te vertellen.
Doordat er veel oudere mensen komen kijken, gebeurt het nog wel eens dat ze spontaan spullen van vroeger komen brengen. Niet alleen over de Edah maar ook andere oude dingen. Zo had een mevrouw allemaal stenen puddingfiguren die men vroeger gebruikte voor de kookpudding. Ze heeft ze allemaal aan het museum gegeven.
En zo zijn er veel verhalen .........

Wie op een vrijdagmiddag tussen 2 en 5 uur niets te doen heeft en een gezellig middagje wil hebben en ook niet te duur uit wil zijn moet beslist eens naar het museum. Want er is zoveel te zien, geweldig!
Voor meer informatie klik op onderstaande link.

http://www.edahmuseum.nl/

4 opmerkingen:

 1. ziet er erg leuk uit yvonne, wie weet...kom ik er ook nog eens zo ver is dat niet van hier:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. gelukkig bestaan er vrijwilligers die bekommerd zijn om dit soort cultureel erfgoed!
  je stapt hiermee in de tijd van onze grootouders!

  wat is dit mooi om zien, yvonne!!
  ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie reportage van dit nostalgisch aandoende museum! Bedankt Yvonne, je hebt een gat in mijn cultuur gedicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yvonne,een mooi uitstapje vlak bij huis
  goed te doen op een regenachtige dag.
  en maar voor een paar centen.

  BeantwoordenVerwijderen

Feestdagen

 Tja, en daar zit je dan met je goede voornemens. Ik dacht in juni....zo nu heerlijk weer verder met de weblog.  Maar..zoals je ook in janua...